Ako vybrať kvalitnú garáž z plechu v dekore dreva

Výrobcov a dodávateľov garáží z plechu v dekore dreva je na trhu celkom dosť. Ponúkajú rôzne prevedenia v  dosť veľkom cenovom rozpätí. Nie každá garáž z plechu v dekore dreva však naozaj vyzerá ako drevená. Veľké rozdiely medzi výrobcami sú v prevedení a v použitej nosnej konštrukcii, ktorá sa u lacnejších variantov týchto garáží nijak neodlišuje od konštrukcie garáže v základnom prevedení z pozinkovaného plechu. Lacné garáže majú nosnú konštrukciu prevažne z L profilov, čo je riešenie, ktoré je možné odporučiť pri garáži, ktorá má slúžiť skôr ako prechodný sklad na stavbe než stála garáž na auto k rodinnému domu. Ako rozoznať lacnú náhradu od kvalitnej garáže v plechu z dekoru dreva a hutnú konštrukciu? V tomto článku odpovieme na túto otázku a pomôžeme Vám s výberom garáže, ktorá Vám bude robiť radosť svojim vzhľadom, kvalitou aj životnosťou.

 

PLECH

 

Základným predpokladom, aby garáž vyzerala naozaj ako drevená, je plech. Kvalitné plechy v dekore dreva sú pozinkované a práškovo lakované, pričom nie len zblízka je viditeľná štruktúra, ktorá perfektne imituje drevo. Nižšie si môžete prezrieť na fotkách porovnanie dvoch garáží ako porovnanie lacného a kvalitného prevedenia.

Známkou kvalitného výrobcu plechových garáží v dekore dreva je tiež možnosť vybrať si z vodorovného alebo zvislého rebrovania plechu. Vodorovné rebrovanie pôsobí podľa našeho názoru oveľa hodnotnejšie a lepšie. Voľba však záleží na individuálnych preferenciách každého zákazníka. Najlacnejšie garáže z plechu v dekore dreva, na ktoré na trhu narazíte, sú vždy len so zvislým rebrovaním plechu a to z toho dôvodu, že túto garáž je možné vyrobiť z najlacnejším typom konštrukcie z L profilov. Garáže s vodorovným rebrovaním plechu musia mať konštrukciu zosilnenú a vďaka tomu sú oveľa pevnejšie. Aj na garážach s vodorovných rebrovaním plechu však niektorí výrobcovia šetria, ako sa dočítate nižšie. 

 

PLECHOVÉ LEMY

 

Aby garáž vyzerala naozaj dobre, je potrebné rohy stien a spoje konštrukcie a strešnej krytiny zakryť plechovými lemy. U nekvalitných lacných garáží z plechu v dekore dreva lemy prekrývajúce konštrukciu na rohoch stien a strešnej krytine vôbec nie sú. Niektorí výrobcovia zase dávajú lemy na steny, ale nie na strechu. V prípade garáží z plechu v dekore dreva WOOD od FPHU Taurustal sú lemy vždy na rohoch stien aj na streche.

 

KONŠTRUKCIA

 

A na záver to najdôležitejšie. Konštrukcia. Nosná oceľová konštrukcia garáže je to, čo robí garáž garážou. Bez konštrukcie by plechová garáž nemohla fungovať. Preto je veľmi dôležité dbať na čo najlepšie prevedenie. Ako ste sa dočítali vyššie, lacné garáže v dekore dreva majú konštrukciu prevažne z L profilov. Garáže z plechu v dekore dreva WOOD od FPHU Taurustal majú celú konštrukciu vrátane vodorovných priečnikov z uzavretých profilov (jaklov). Niektorí výrobcovia ponúkajú garáže s vodorovných rebrovaním plechu, ktoré vyžadujú zosilnenú konštrukciu, ale uzavreté profily použijú len v najnutnejšom minimálnom počte a na ostatné časti konštrucie použijú len L profily, čím sa znižuje celková pevnosť plechovej garáže.